Szombathely

ismertető, Szombathelyi képek, galéria




Szombathely

Szomathely az ország nyugati részén fekvő Vas megye székhelye, 80 ezer lakossal. Régészeti kutatások bizonyítják, hogy a város a Kárpát-medence legrégebbi folyamatosan lakott városi rangú települése.

Az ország nyugati részén lévő Vas megye székhelye Szombathely. A város lakói méltó módon ápolják a római kori emlékeket, és arról is rendszeresen megemlékeznek, hogy a hagyomány szerint itt született a későbbi tours-i püspök, Szent Márton. Úgy tartják, Márton szülőházának alapjaira épült a mai Szent Márton-templom. Szombathely 1777 óta püspöki székhely, és ehhez illően nagyon sok keresztény műemlék van a városban. A püspöki palota épületében kapott helyet az egyháztörténeti múzeum és kincsestár. A székesegyházban több Maulbertsch-festmény látható.

LÁTVÁNYOSSÁGOK, LÁTNIVALÓK



A Főtér

align=right A történelmi belváros szerkezetében máig őrzi középkori formáját. A Fő tér, korábban piactér adott helyet több évszázadon keresztül a szombathelyi heti és országos vásároknak. Innen is kapta nevét a település: Szombathelyen szombaton tartották a heti vásárokat. A közkedvelt teret számos műemléképület ékesíti (Pl. a híres színésznő Márkus Emília és az egykori igazságügy miniszter Horváth Boldizsár lakóháza, de itt találhatjuk meg Joyce kedvenc regényhőse, Leopold Bloom szülőházát is). 2000-ben helyezték át a Fő térre az egykor a pestis járvány emlékére állított neogótikus Szentháromság szobrot, melyen a város nyitott kapukat ábrázoló címere látható. Érdemes betérni az OTP bankfiókjába is, ahol az üvegpadló alatt az egykori Savaria római korból származó maradványai tekinthetők meg.

Székesegyház

align=left Szily János püspök építtette a lebontott vártemplom és várpalota helyén, római maradványokon Magyarország harmadik legnagyobb templomát, amely Hefele Menyhért fő műve. Alaprajza latin kereszt alakú, megnyújtott szentélyrésszel, rövid kereszthajószárnyakkal. Itt ismételte meg Kunc Adolf és Eötvös Loránd a Föld forgását bizonyító ingakísérletet. A II. világháborúban a várost ért bombatámadás során a Székesegyház súlyosan megsérült, a csodálatos mennyezeti freskóknak és oltárképeknek csak csekély hányadát sikerült megmenteni. A Székesegyház szakaszos restaurálása napjainkban is tart.

Járdányi Paulovics István Romkert

align=right Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részletét a Romkert tárja a látogatók elé. A Romkertben végzett ásatások során 1-4. századi és középkori épületmaradványok kerültek a felszínre: császári palota, közfürdő, vámház, Mercurius-szentély, továbbá műhelyek, fazekaskemencék, római útmaradványok, mozaikfelületek és vár. Legértékesebb része a palotakomplexum. Hatalmas csarnokát egykor mozaikpadló takarta, mely mai töredékes állapotában is Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete. A 2001-ben megnyílt új állandó kiállítás az egykori fazekasnegyedből és Savaria territóriumán előkerült fontosabb leleteket mutatja be.

Megyeháza

align=left A barokk stílusú épületet 1775-79 között emelték, mai homlokzatát Hauszmann Alajos tervezte. Ma itt működnek a Megyei Közgyűlés hivatalai.







Zsinagóga

align=right Ludwig Schöne tervezte keleti és romantikus elemek felhasználásával az egykori zsidótemplomot, mely 1975 óta hangversenyteremként működik. Mellette a II. világháborúban elhurcolt zsidók emlékműve látható.



Szent Erzsébet templom

align=left 1360-ban az itáliai Szienai János ferences rendtársaival együtt építette fel gótikus stílusban az alapfalaiban még ma is meglévő csarnoktemplomot. Előtte a középkorban Remete Szent Antal tiszteletére emelt kórháztemplom állt itt, mellette ispotállyal. Az 1630-as években barokk stílusban építették át a templom hajóját, a szentély azonban megmaradt eredeti stílusában, mely napjainkig a város kiemelt gótikus emléke. Egyik mellékoltárán látható a fallal körülvett város legrégebbi képe is. Barokk berendezéséből említésre méltóak az oltárok és a szószék.

Szent Márton templom

align=right A hagyomány szerint a szent szülőháza fölé épített templom valójában a Kárpát- medence egyetlen, a IV. század óta folyamatosan használt kultuszépülete. Az egykori temetőkápolna helyén már a IX. században templomot emeltek. A Szentély román kori és gótikus részleteket őriz. Az épület jelenlegi barokk formáját 1668-72 között nyerte el. A templom előtti kúton áll Rumi Rajki István szobra - Szent Márton megkereszteli édesanyját - emlékeztetve a város és leghíresebb szülöttjének kapcsolatára.

KULTÚRA



Egyházmegyei Könyvtár

align=left Templom- téri barokk épületegyüttes 1780-ban elkészült darabja a Szeminárium, mely 1790-ben kezdte meg működését. Előtte itt működött a város első nyomdája, ahol Mikes Kelemen leveleit első ízben nyomtatták ki Magyarországon. Az épület emeletén található az Egyházmegyei Könyvtár. A díszes termekben ma 70.000 kötetet őriznek. A gyűjtemény kiemelkedő darabjai a középkori kódexek és különleges ősnyomtatványok.

Sala Terrena

align=right A Püspöki Palota földszintjén látogatható a Sala Terrena, hazánk első múzeuma, ahol az egykori középkori várban, majd Szily János püspök által gyűjtött római korból származó feliratos kövek láthatók; a köveket valaha Mátyás király is megcsodálta. A terem falait Dorffmaister Savaria antik emlékeit megörökítő freskói díszítik.

Smidt Múzeum

align=left A ház a középkori vár délkeleti bástyájára épült. Ezekre támaszkodnak a pince, illetve az alagsor boltívei. A múzeum alapítója Dr. Smidt Lajos kórházigazgató főorvos volt, aki magángyűjteményét Szombathelynek és a megyének ajándékozta 1968-ban.

Állandó kiállítás:
Vas megyei régészeti leletek; Hadtörténeti gyűjtemény (1848-49., I. és II. Világháború; 1956., kard-, és szablyagyűjtemény a Monarchiából.); Pénz- és érmegyűjtemény; Orvostörténeti kiállítás; Üvegművészeti kiállítás; Antik, és ritka könyvek (XVI-XVIII. sz.) kiállítása; Barokk, empire, és biedermeier lakberendezési gyűjtemény; (bútorok; porcelánok, ötvösmunkák; festmények; órák; viselettörténeti kiállítással).

Szombathelyi Képtár

align=right Az 1985-ben megnyílt Szombathelyi Képtár országos gyűjtőkörű múzeum, évente 15-20 időszaki kiállítást rendez. Törzsgyűjteményében régebbi (17-19. sz-i) darabokat is őriz, de a művek többsége 20. sz-i magyar művészekhez kötődik. Sok kép származik a 80-as évek új festészeti hullámából, de jelenleg a gyűjtés elsősorban a fiatal művészek munkáira irányul. A Képtár tulajdonát képezi a kortárs textilgyűjtemény, amelynek 2500 darabból álló anyaga főként a már 1970-óta Szombathelyhez kötődő textilbiennálék nyomán került a múzeumba.

Állandó kiállítás:
Válogatás a Szombathelyi Képtár XX. századi gyűjteményéből. A gyűjteményben fő hangsúlyt kapott az 1960-70-es évek neoavantgarde generációja, a konceptualizmus képviselői, és a 90-es évek fiatal képzőművészeinek bemutatása. A gyűjteményből kiállításra kerültek az 1920-30-as évekből Derkovits Gyula, Dési Huber István, Veszelszky Béla, Kassák Lajos és Ámos Imre művei.

Savaria Múzeum

align=left Állandó kiállítások: "Tájak, korok, települések" - A kiállítás a Nyugat-Dunántúl föld- és élettörténetét mutatja be a séi őskőkori falu, a bronzkori Velem-szent Vid-i város és a római Savaria településeit kiemelve. A díszteremben láthatók a Jáki apostolszobrok - a késő román művészet legszebb magyarországi példái. Kőtár: Az alagsori Lapidarium legjelentősebb emlékei a capitoliumi triász szobortorzói, a fogadalmi oltárok, pogány és ókeresztény sírkövek.

Erdészeti Tudományos Intézet Kámoni Arborétuma

A Gyöngyös-patak partján fekvő 27 hektáros botanikus kertben a mérsékelt és hideg égöv fa- és cserjefajai láthatók. A gyűjtő- és megőrző tevékenység mellett az arborétum az erdészeti növénynemesítés egyik kutatóbázisa. A kert az év minden szakaszában tartogat látnivalókat, de legkedveltebb látogatási ideje a május, a Rhododendronok virágzási ideje.

Vasi Múzeumfalu

align=right A Vasi Múzeumfalu a megye elmúlt két évszázadának paraszti életformáját, a népi építészeti kultúrát mutatja be. A skanzen 1973-as megnyitása óta 27 településről 43 építmény sikerült átmenteni és újból felépíteni. Őshonos magyar háziállatfajták betelepítése, az itt létrehozott etnobotanikai kert növényvilága, és a rendszerességgel szervezett hagyományőrző programok teszik teljessé, élő és eleven színterekké a múzeumfalu portáit.

JELLEMZŐ PROGRAMOK



Tavaszi Fesztivál

Savaria Nemzetközi Táncverseny

Bartók Fesztivál

Savaria Történelmi Karnevál

Lamantin Jazz Fesztivál

Szent Márton-hét

A VÁROS TÖRTÉNELME



align=left Claudius császár Kr. u. 50 körül megalapította a mai város elődjét Colonia Claudia Savaria néven, amely rövid idő alatt felvirágzott és Pannónia tartomány polgári központjává vált. 860 körül a város a salzburgi érsek fennhatósága alatt állt, majd a XI. század folyamán a győri püspökség birtokába került.

1578-ban a pozsonyi országgyűlés a törökök támadásai elől a Vasvári Káptalant és a levéltárat a városba telepítette, mely ez által vált a megye székhelyévé. A Bocskai felkelés alatt a várost fenyegető veszélyek elől a levéltárat Németújvárra menekítették, de ott egy tűzvész során valamennyi okirat elpusztult. A Rákóczi szabadságharc idején a várost felváltva birtokolták a kurucok és a labancok. A bajokat csak tetézte az 1711-es pestisjárvány és az 1716-os tűzvész, amelyben elpusztult a vár és a városháza is.

Nagy jelentőségű az 1777-es év, amikor Mária Terézia királynő megalapította a Szombathelyi Püspökséget, s élére kinevezte Szily János püspököt. Neki köszönhetően felépült a híres, Templom-téri barokk épületegyüttes, mely ma is a város egyik büszkesége.

A természet nem kímélte a várost, 1813-ban árvíz, majd 1817-ben tűzvész sújtotta.

align=right Az 1800-as évek végén Éhen Gyula polgármestersége alatt Szombathely modern várossá fejlődött.

A II. világháború sem múlt el nyomtalanul, az 1945. március 4-i bombázás során elpusztult a belváros jelentős része, megsérült a Székesegyház és megsemmisült a városháza, ám a lakosság segítségével újjáépítették a várost.

A megyeszékhely a hagyományok őrzése mellett gyorsan és dinamikusan fejlődött és fejlődik ma is, bővülő gazdasága megteremti a további előrelépés lehetőségét.

Települések Szombathely közvetlen közelében

Települések Szombathely környékén

Látnivalók